Novi Sad
11.02.2013.
07:34 > 09:43
Više od dve trećine svih vodovodno-kanalizacionih cevi u Novom Sadu su azbestno-cementne.
  • ddd

    12.02.2013 11:11
    oni nas lažu? (još od prvog vagona)
    otkud sad to? pa zar nije več više od 10 godina unazad svake godine u toku zamena vodovodnih cevi po gradu? ili je sve to neko lagao ili sada laže? Novinari, pa bar vi možete da pregledate izveštaje o poslovanju da vidite koliko je sredstava do sada utrošeno na zamenu cevi.
  • 12.02.2013 08:15
    PA NARAVNO
    kako i da bude para kad nam vodu dajete po minimalkao cenama i radite na svoju stetu i radite na svoju stetu kao i ostala jadna javna preduzeca mozda da organizujete neko humanitarno vece i skupite pare
  • 12.02.2013 00:25
    Strasno!
    Izgleda da su Novosadjani unapred osudjeni. Uplasim se kada citam vesti na 021. moracu da pocnem da posecujem redje vasu web stranicu kako bih ocuvala unutrasnji mir.
  • 11.02.2013 20:48
    Asbestos fibers can cause several health problems from skin irritation to lung cancer. The health concerns are the reason why asbestos should be removed.
    http://www.doityourself.com/stry/how-to-safely-remove-asbestos-pipe-insulation
  • 11.02.2013 15:53
    Postoji potencijala opasnost od azbestnih cevi, ali jako mala. Jer nećemo ga udisati.

    Neko spomenu fabriku azbesta u Splitu. Gledao sam dokumentarac, fabrika je zatvorena jer je bila u blizini naselja, mnogi radnici fabrike i stanovnici naselja uz fabriku su oboljeli zato je zatvore. Azbest se više ne koristi, ne proizvodi se više ništa od njega.

    Ali pored tog azbesta meni meni mnogo više smetaju pušači i dim cigareta. Staneš da čekaš autobus, dim, sedneš u kafić opet dim, idem ulicom, a osoba ispred mene puši pa se osćam kao da idem iza FAPa. I taj dim je štetan pa se niko ne buni. Taj me dim grize za oči, za nos, smrdi odeća posle boravljenja u zadimljenoj prostoriji...
  • novosadjan

    11.02.2013 15:47
    aha bezbedne su kao i mleko svuda je otrovno ali zato kod nas nije ni malo cak je ispravnije nego sto treba otkud bi oni nas trovali
  • jova limanac

    11.02.2013 13:44
    Azbest je štetan samo kad se udiše duže vreme. Ne znam koliko vas ovde udišete cevi iz gradskog vodovoda, ali pre nego što krenete da dižete paniku oko štetnosti najpre se malo informišite - ljudi se razboljevaju tamo gde su zidovi pravljeni od azbesta jer se on vremenom kruni pa udišu tu prašinu. Otud i toliko napisa o elektro školi jer je u plafonu pronađeno 15% azbesta. Taman dovoljno da neko ko je decenijama predavao tamo udahne dovoljnu količinu azbestne prašine. Da su azbestne cevi toliko štetne dok su pod zemljom, onkološka klinika bi imala nekoliko hiljada puta veće kapacitete nego danas... A kad se već spominju plastične cevi, šta je sa bisfenolima i sličnim jedinjenjima kojih ima u plastikama za široku potrošnju, a sad se polako dokazuje da su štetne?
  • Vladimir

    11.02.2013 12:37
    Osiromaseni uranijum
    Nema nikakvog razloga da se tako ranjiva postrojenja kao sto je jedna rafinerija gadjaju osiromasenim uranijumom.. On se koristi za tvrde ciljeve poput bunkera ili za tenkove .. Inace se koristi zbog svoje izuzetno velike gustine sto ga cini vrlo penetrativnim
  • Dalabu

    11.02.2013 10:15
    Pa
    kad je tako zdrav azbest ja bih zgradu vodovoda napravio od cistog azbesta.
  • S.

    11.02.2013 10:07
    Nikakav azbest ne moze da naskodi pravom pripadniku nebeskog naroda!!
  • svajcarac

    11.02.2013 09:20
    Vodovod: Azbestne cevi bezbedne
    Ceo svet je zabranio upotrebu azbestnih cevi zbog direktnih uzrocnika raka, a nas vodovod pametniji od celog sveta hoce da truje narod.Debili, kriminalci, nenormalni.
    "Azbest bezbedan" idioti jedni svesno ubijate narod!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Hahhah

    11.02.2013 09:12
    Pa nece valjda reci kako te cevi predstavljaju opasnost, da kazu troskovi bi im bili jos veci...svaki gradjanin koji boluje od raka bi mogao da tuzi vodovod + bi vodovod bio primoran da zameni SVE cevi koje imaju abest u sebi.
    E Srbijo...bem te medj ochi :D

    P.S. ko sto niko ne zeli da prica o tome da je rafinerija bila bombardovana bombama koje sadrze osiromasen uranium (da radioaktivne su) da ne bi morali da pokrenu akciju chiscenja tla u tom predelu.
  • Pacijent

    11.02.2013 09:09
    Dokle lazi
    Dokle ce da nas lazu i truju ,od kada je azbest zdrav sramota.Bitno je da uplacuju dodatne penzije sa nase grbace.
  • Scotch Bonnet

    11.02.2013 08:51
    Imbecilnosti
    U celom svetu i u normalnim drzavama se Azbest uklanja po kratkom postupku zbog svoje stetnosti a kod nas se to ignorise jer je neko dobro zgrno parice. U Srbistanu sve moze, pocevsi od raznih uvoza sumnjivih mesnih preradjevina, radioaktivnog zita iz Ukrajine pa do kontaminiranog mleka.

    Ko jos od vazala mari za zdravlje svojih gradjana? Medicinske ustanove su u stanju raspada kao i kadrovi ali vazno je za porast karcinoma kriviti NATO bombardovanje. O upotrebi otrovnih preparata u poljoprivredi necu ni da pocinjem.

    Proklet smo mi narod.
  • ЕКОЛОГ

    11.02.2013 08:35
    ВОДОВОД НЕМА ДОКАЗА
    Волео бих да неко из Водовода,можда БЈЕЛАЈАЦ јер сам чуо да он све зна.покаже јавности те "тестове о здравственој исправности азбест-цементних цеви".Цеви су уграђене пре 30-50 година и тврдим да нико у Водоводу нема такве анализе о азбест-цементним цевима,јер тада нико није сумњао у квалитет азбеста.Распитајте се мало о АНХОВУ(Словенија) и ДАЛМАЦИЈАЦЕМЕНТУ(Хрватска),некадашњим произвођачима ових цеви,дали још постоје и какав је став стручне јавности о овој врсти материјала?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna